SCRREEN2

Naslov Rešitve za kritične mineralne surovine – Evropska ekspertna mreža 2
Povezava na spletno stran projekta https://scrreen.eu/
Program Obzorje 2020
Trajanje projekta 1.11.2020 – 31.12.2023
Vloga GeoZS v projektu Povezan tretji partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Preskrba in potreba po mineralnih surovinah je v zadnjem desetletju postala ena od glavnih gospodarskih in političnih tem v EU. Evropska komisija od leta 2011 na tri leta objavi posodobljen seznam kritičnih mineralnih surovin (CRM).

Evropska ekspertna mreža v okviru projekta SCRREEN2 bo prispevala ekspertna mnenja in podporo za odločevalce na EU nivoju. Pokrivala bo vse mineralne surovine, ki se upoštevajo pri izračunih kritičnosti in njihovo procesno pot od pridobivanja, predelave, uporabe in recikliranja. Rezultati projekta se bodo odsevali v posodobljenih informativnih listih mineralnih surovin ter novem, posodobljenem seznamu CRM v letu 2023.

Cilji projekta so:

  • Izboljšave v uradni statistiku EU o primarnih in sekundarnih mineralnih surovinah ter nadgradnja znanja procesnih poti mineralnih surovin na evropski ravni.
  • Okrepiti in razviti evropsko ekspertno mrežo in skupnost, da bi z znanjem pokrili vse mineralne surovine katerih kritičnost je bila ocenjena v letu 2020.
  • Podpora EU komisiji pri zakonodajnih procesih povezanih s CRM ali njihovih uporabah in prenosih v različne sektorje, ter prisotnost na ali so-organizacija dogodkov, ki jih organizira EU komisija.
  • Podpora EU komisiji pri analizi preskrbe in potreb po mineralnih surovinah ter identifikacija zakonodajnih in tehnoloških pomanjkljivosti znotraj celotne procesne poti posamezne mineralne surovine.