GSEU

Naslov GSEU – Geološka služba za Evropo
Povezava na spletno stran projekta https://geologicalservice.eu/
Program Horizon Europe - CSA
Trajanje projekta 09/2022–8/2027
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Ob koncu leta 2021 je bil v okviru evropskega združenja geoloških zavodov EuroGeoSurveys (EGS) pripravljen petletni program s ciljem vzpostavitve Geološke službe za Evropo (GSEU). Projekt se je začel izvajati jeseni 2022, v njem sodeluje 48 geoloških zavodov, ki delujejo na območju 35 evropskih držav. Aktivnosti se osredotočajo na zagotavljanje trajnostnega upravljana z našim podpovršjem, kar je predpogoj za uresničitev evropskega Zelenega dogovora.

GSEU je projekt vzpostavitve stalnega sodelovanja evropskih geoloških zavodov z namenom, da bodo evropskim institucijam, nacionalnim odločevalcem, industriji, strokovni javnosti in prebivalcem EU ter ostalim uporabnikom zagotavljali kakovostne geološke podatke o evropskem podpovršju, kjer se nahajajo ključni surovinski viri za evropsko industrijo, ki se mora razvijati v smeri ogljične nevtralnosti. Sodelovanje evropskih geoloških zavodov bo skozi strokovno raziskovalno delo usmerjeno v uresničevanje trajnostnega upravljanja in varovanja naravnega okolja vključno z zaščito vodnih virov, kar je predpogoj za čisto in varno življenjsko okolje Evropejcev.

Splošni cilj projekta je torej razvoj in omogočanje dostopa do vseevropsko usklajenih podatkovnih in informacijskih storitev o primarnih in sekundarnih virih kritičnih mineralnih surovin, geotermalnih virih, podzemni vodi, itd. GSEU predstavlja vzpostavitev stalne strukture, ki je sposobna trajno vzdrževati vseevropsko geološko znanje in storitve brez meja za surovinsko in energetsko bolj samooskrbno Evropo in varovanje njenega naravnega okolja.

GeoZS je eden najaktivnejših partnerjev projekta. Sodelovali bomo na vseh vsebinskih področjih projekta, od geotermalne energije in podzemne vode, do geoloških nevarnosti, upravljanja z informacijami in mineralnih surovin. Posebej izpostavljam našo vodilno vlogo pri vzpostavitvi evropskega centra odličnosti za trajnostno upravljanje z mineralnimi surovinami, pri vzpostavitvi informacijskega in tehnološkega ogrodja bodoče evropske službe (EGDI - European Geological Data Infrastructure) in pri izvajanju komunikacijskih in diseminacijskih aktivnosti projekta.