V1-2213

Naslov GeoCOOL FOOD - Hladno skladiščenje hrane z rabo plitve geotermalne energije
Program Ciljni raziskovalni program »Naša hrana, podeželje in naravni viri« v letu 2022
Trajanje projekta 1. 10. 2022 - 30. 9. 2025
Vloga GeoZS v projektu Vodilni partner
Kontakt na GeoZS dr. Nina Rman



Cilji raziskave

Glavni cilj projekta GeoCOOL FOOD je z interdisciplinarnim pristopom (geološko, biološko, tehnično, energetsko in z upravljalskega vidika), razviti metodologijo za raziskave potenciala plitve geotermalne energije in tehnoloških rešitev za namene izgradnje novih ali prilagoditve obstoječih hladilnic za zelenjadarstvo. Zato v njem sodelujejo vodilne slovenske raziskovalne institucije s teh področij: Geološki zavod Slovenije (RO 215), Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (RO 481) in Institut "Jožef Stefan" (RO 106).

Nizko stopnjo samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji, ki je bila v letu 2020 le 48%, bomo lahko povečali le z daljšim ohranjanjem visoke kakovosti lokalno pridelane hrane. S krajšanjem transportne verige bomo zmanjšali ogljični odtis kmetijstva in prispevali k blažitvi podnebnih sprememb. Pri tem je nujen prehod na obnovljive vire energije, kamor uvršamo tudi plitvo geotermalno energijo (PGTE). Optimalno načrtovanje sistemov rabe PGTE, ki so prilagojeni lokalnim naravnih razmeram, omogoča ekonomsko ugodne rešitve, ki se lahko prelijejo tudi v nižje cene lokalnega pridelka za končnega potrošnika, s čimer bo povpraševanje po uvozu hrane manjše. Ker nam ni poznan noben primer hladilnice z rabo PGTE v Sloveniji in bližnji okolici, menimo, da gre za inovativen in izredno pomemben korak k hitrejšemu energetskemu prestrukturiranju kmetijskega sektorja.

Identificirana bodo najprimernejša območja za razvoj hladilnic z rabo PGTE v Sloveniji, pri čemer bodo metode preverjene z meritvami in numeričnimi modeli na izbranem pilotnem območju. Te simulacije bodo osnova za optimiziranje tehnoloških rešitev, ki bodo zagotavljale energetsko, stroškovno in okoljsko učinkovito hlajenje za namene kmetijstva. Celovit pristop bo omogočal tudi prenos novih metod v sosednje države.


Vsebina dela po delovnih sklopih s časovnico (M=mesec)

  1. Inventarizacija obstoječih sistemov hladilnic in analiza njihovih energetskih potreb za zelenjadarstvo na podlagi rezultatov vsaj enoletnih meritev delovanja izbrane hladilnice zelja in/ali solate (M 20).
  2. Opredelitev tipskih bazičnih in koničnih energetskih potreb ter presežne toplote, ki jo je potrebno odvesti v tla na vsaj enem pilotnem območju tudi na podlagi pilotne hladilnice (M 22).
  3. Analiza naravnih danosti za karakterizacijo izbranega pilotnega območja z izvedbo vsaj 150 m globoke nove raziskovalne vrtine in testom toplotnega odziva (M21).
  4. Analiza dostopnih tehnologij izvedbe geotermalnih toplotnih črpalk s predlogom izbora najprimernejših tehnologij v kmetijskih objektih glede na ugotovljene naravne danosti (M 18).
  5. Izbor najustreznejšega modela kvantifikacije potenciala za načrtovanje potrebnih raziskav z možnostjo sezonskega skladiščenja energije v podzemni vodi za odprte sisteme voda-voda (angl. ATES) ali v kamnini za zaprte sisteme – geosonde (angl. BTES) (M20).
  6. Določitev optimalnih kriterijev za postavitev geotermalnih objektov na pilotnem območju na podlagi izbranih analitičnih in numeričnih simulacij vpliva (M 27).
  7. Priprava predloga tehničnih smernic in predlogov (zakonodajnih) omejitev za izvedbo sistemov v praksi z upoštevanjem njihovega vpliva na okolje, ki bodo pripravljeni za obravnavo v uradnem postopku na Ministrstvu za infrastrukturo (M 36).
  8. Izvedba javne delavnice za obravnavo predlogov smernic (M 31).

Financiranje

Skupna predvidena vrednost projekta znaša 140.000,00 EUR. Projekt GeoCOOL FOOD, št. V1-2213, sofinancirata v enakem deležu Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Člani projektne skupine

Šifra raziskovalca Ime in priimek Raziskovalna organizacija
28455 dr. Nina Rman Geološki zavod Slovenije
19280 dr. Mitja Janža Geološki zavod Slovenije
17541 mag. Andrej Lapanje Geološki zavod Slovenije
56294 Nejc Bizjak Geološki zavod Slovenije
51988 Simona Adrinek Geološki zavod Slovenije
37012 Simona Pestotnik Geološki zavod Slovenije
11018 mag. Joerg Prestor Geološki zavod Slovenije
28457 dr. Jernej Jež Geološki zavod Slovenije
07984 mag. Dušan Rajver Geološki zavod Slovenije
05733 dr. Rajko Vidrih Biotehniška fakulteta
54964 Nik Mahnič (do 30.11.2022) Biotehniška fakulteta
51862 Marjeta Mencin (od 1.12.2022) Biotehniška fakulteta
35578 dr. Gašper Stegnar Institut "Jožef Stefan"
23297 dr. Marko Matkovič Institut "Jožef Stefan"
15534 mag. Jure Čižman Institut "Jožef Stefan"
10971 mag. Damir Staničić Institut "Jožef Stefan"

Rezultati

Bled, 37. tradicionalni posvet JSKS, 29. 11. 2022



ISKANJE