SI-Geo-Electricity

Naslov Pilotna geotermična elektrarna na obstoječi plinski vrtini Pg-8, pilotni projekt
Povezava na spletno stran projekta https://si-geo-electricity.si
Program Finančni mehanizem EGP in pripadajoča slovenska udeležba
Trajanje projekta 1. 5. 2022 - 30. 4. 2024
Vloga GeoZS v projektu Partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Cilj projekta Si-Geo-Electricity je povečanje proizvodnje obnovljive EE z izkoriščanjem geotermičnega potenciala. Glavni rezultati projekta je inovativna pilotna geotermična elektrarna moči 50 kW električne energije, ki temelji na patentirani slovenski tehnologiji izkoriščanja geotermične energije neproduktivnih naftno-plinskih vrtin z geotermično gravitacijsko toplotno cevjo.

Pilotni projekt služi kot demonstracijski projekt dobre prakse in omogoča povečanje izrabe geotermične energije. Temelji na uporabi povsem novega načina proizvodnje EE z geotermično gravitacijsko toplotno cevjo (slovenski patent). Posebnost uporabe geotermične gravitacijske toplotne cevi je v zaprtem tokokrogu hladiva, kjer je za delovanje potrebna le ena suha vrtina. Elektrarna tako deluje brez plinskih emisij, ki nastanejo pri običajnih binarnih geotermalnih elektrarnah pri pretoku vodnega fluida, kjer se poleg črpalne vrtine potrebuje še reinekcijska. Pilotni projekt je predviden v občini Lendava in se nanaša na izrabo že obstoječe, vendar opuščene vrtine Pg-8. Obravnavana pilotna geotermična elektrarna z ničelnim ogljičnim odtisom doprinese tudi k zmanjšanju emisij CO2. Pilotni projekt prispeva tudi k cilju krepitve novega znanja in kapacitet na področju izkoriščanja geotermične energije, tako v Sloveniji kot na širši evropski ravni in predstavlja zanimiv demo koncept tudi za države donatorice. Predstavlja podlago za obstoječe in bodoča partnerstva, ki povezujejo raziskovalna dognanja s podjetji in organizacijami, ki lahko to znanje operacionalizirajo za doseganje zastavljenih ciljev razogljičenja.

Vodilni partner so Dravske elektrarne Maribor, d. o. o., projektni partnerji pa Petrol Geo, proizvodnja ogljikovodikov, d. o. o., Univerza v Mariboru in Geološki zavod Slovenije.

Vrednost projekta je 900.210,98 EUR, od tega je višina dodeljenih sredstev 732.573,70 EUR.




















ISKANJE