PanAfGeo-2

Naslov PanAfGeo - 2. faza: vseafriška podpora geološkim znanostim in tehnologiji v okviru partnerstva Afrika – EU
Povezava na spletno stran projekta PanAfGeo-2
Program EU-DEVELOPMENT COOPERATION INSTRUMENT - DCI II - 2014-2020
Trajanje projekta 06/2021 – 06/2024
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

PanAfGeo je pobuda, ki jo sofinancira EU in se je začela izvajati leta 2016. Prispevala je k prenosu znanja med evropskimi in afriškimi geološkimi zavodi. Projekt PanAfGeo je zagotovil tudi institucionalno krepitev številnih afriških nacionalnih institucij, ki upravljajo vsebine, vezane na geologijo in rudarstvo.

Skupnost PanAfGeo napoveduje začetek druge faze istoimenskega projekta, ki bo v naslednjih treh letih gradil na dosežkih njegove prve faze.

S podporo Evropske unije in Afriške unije v okviru partnerstva Afrika-EU se bo PanAfGeo-2 še naprej uporabljal kot referenca za medkontinentalno sodelovanje in razvoj na področju geoznanosti. Izvaja se prek projektnega konzorcija, ki ga usklajujejo Geološki zavod Francije (BRGM) kot vodilni partner ter 11 evropskih geoloških zavodov in EuroGeoSurveys (EGS). Skupaj z Organizacijo afriških geoloških raziskav (OAGS) in afriškimi geološkimi zavodi bo PanAfGeo-2 razvil niz programov izmenjave znanja za afriške geoznanstvenike, ki bodo pridobili najsodobnejša orodja ter se naučili novih metod in spretnosti na osmih geoznanstvenih področjih:

  • geološko kartiranje,
  • mineralni viri,
  • lokalno izkoriščanje mineralnih surovin,
  • geo (naravna) dediščina in geotermalna energija,
  • naravne nesreče in okoljsko upravljanje rudnikov,
  • upravljanje geovirov in institucionalna krepitev med OAGS/GSO,
  • geoinformatika,
  • diseminacija rezultatov projekta, komunikacija in dialog.

Projekt podpira usposabljanje geoznanstvenega osebja iz afriških geoloških zavodov prek raznolikih inovativnih metod usposabljanja. Zajemal bo pridobivanje in razvoj poklicnih veščin, ki dopolnjujejo tehnične kvalifikacije udeležencev, pod vodstvom afriških in evropskih geoznanstvenikov z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. PanAfGeo-2 si bo prizadeval krepiti zmogljivosti na politični, institucionalni in tehnični ravni, s fokusom na upravljanju geoloških virov. Na ravni upravljanja in znanosti bo vključeval starejše afriške geoznanstvenike, ki bodo z namenom nadaljevanja poprojektnih dejavnosti oblikovali dolgoročnejša usposabljanja za trenerje.

Vse dejavnosti PanAfGeo-2 bodo okrepile upravljanje in trajnostno ravnanje z geoviri v okviru partnerstva med Afriko in EU.