EuroLithos

Naslov Viri okrasnega kamna v Evropi
Povezava na spletno stran projekta EuroLithos
Program GeoERA
Trajanje projekta 07/2018 – 07/2021
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VSEBINA:

Okrasni kamen se skozi celotno našo zgodovino uporablja v grajenem okolju in prispeva k oblikovanju našega podeželja in urbanega okolja ter je tako pomemben del naše dediščine skozi različna zgodovinska obdobja. Danes ga spretni mojstri iz vse Evrope pridobivajo iz različnih virov in obdelujejo na različne načine, vendar pa pri tem uporaba kamna iz lokalnih in regionalnih virov upada, s tem pa tudi znanje o njem, lokalne tradicije in veščine.

EuroLithos temelji na ideji, da širše znanje o geologiji, uporabi in zgodovini naravnega kamna v Evropi lahko spodbudi trajnostno rabo virov evropskega kamna, ki bo v korist malim ter srednje velikim podjetjem in naši kulturni dediščini. Spodbuja tudi premišljeno prostorsko načrtovanje za ohranitev in varovanje nahajališč okrasnega kamna.

Partnerji projekta EuroLithos bomo obravnavali več različnih a povezanih področij. Opredelili bomo vrste in kakovost gradbenih materialov ter razvili orodja in protokol za vrednotenje in primerjavo nahajališč. V okviru projekta se bomo posvetili tudi kulturni dediščini in možnostim restavriranja, saj sta vzdrževanje evropske dediščine in aktivna industrija kamna medsebojno odvisni.

V sklopu projekta bomo razvili bazo znanja o okrasnem kamnu, ki bo vsebovala usklajene prostorske podatke o virih evropskega kamna, atlas nahajališč in rabe kamna, katalog značilnosti okrasnega kamna ter smernice za vrednotenje dediščine iz okrasnega kamna. Delo na projektu bo tesno povezano z razvojem informacijske platforme GeoERA.

GeoZS je član konzorcija, ki ga sestavlja 16 partnerjev (evropskih geoloških zavodov) iz 14 držav, koordinator pa je norveški geološki zavod.



Eurolithos Newsletter No.4 (September 2021)

V septembrski številki časopisa Eurolithos Newsletter je oseben poudarek na vrednotenju in varovanju kamnite dediščine. V okviru tega je delovna skupina pripravila smernice in zbrala dobre prakse. Med njimi je tudi primer vrednotenja naravnega kamna, apnenca vzdolž kraške obale Jadranskega morja, razvit v okviru projekta RoofOfRock, ki ga je vodil Geološki zavod Slovenije.