Smernice in priporočila projekta RoofOfRock se prenašajo v prakso


Visokokakovostne plošče repenskega apnenca iz kamnoloma v Povirju so začeli uporabljati za obnovo streh objektov kulturne dediščine. Tako so že obnovili streho cerkve v Dolenji vasi, trenutno pa poteka obnova strehe župnijske cerkve v Podnanosu, ki je največja »skrlata« streha v Sloveniji. V prihodnje se na podoben način načrtuje obnova še najmanj dveh zavarovanih objektov.

Uporaba takih apnenčevih plošč na širšem območju Krasa je bila priporočena v skupnih smernicah projekta RoofOfRock, ki ga je Geološki zavod Slovenije s projektnimi partnerji izvajal vzdolž Jadranske obale med Trstom in Dubrovnikom pred štirimi leti. Gre za plošče apnenca tipa repen, ki jih v kamnolomu natančno strojno odrežejo vzporedno z naravnimi razpokami, nato pa ročno obdelajo do primerne oblike za uporabo na strehi. Kamnino z istih lokacij so predvsem na južnem delu Krasa uporabljali že v daljni preteklosti, le da so bile plošče pridobljene popolnoma ročno.

Prenos projektnih smernic v prakso pomeni velik prispevek k varovanju in ohranjanju kulturne dediščine, saj so imeli do zdaj lastniki objektov in izvajalci del velike probleme pri pridobivanju primernih plošč za obnovo streh.

Na tej povezavi si lahko naložite Skupne smernice in priporočila za spremembo zakonodaje.