N1-0051

Naslov Ocena in modeliranje čezmejnega razširjanja onesnaženosti z namenom trajnostne rabe tal, varnosti hrane in varovanja naravnega obrečnega habitata na poplavnem območju reke Drave
Vodja projekta 11339 - dr. Robert Šajn
Trajanje projekta 1.6.2016 - 31.05.2019
Financiranje Projekt je v celoti financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Ključne besede zemeljski plazovi, izvorna območja, mesto odlaganja, reologija, magnituda

VSEBINSKI OPIS PROJEKTA:

Povodje reke Drave, je bilo pomembno območje rudarjenja in topilništva že v antičnih časih. Dejavnost je dosegla svoj vrhunec v sredini prejšnjega stoletja. Številni rudniki in topilnice v Avstriji, Italiji in Sloveniji so imeli negativen vpliv na kemijsko sestavo poplavnih ravnin reke Drave. V dosedanjih raziskavah na območju Slovenije in Hrvaške so bile ugotovljene izjemno visoke vsebnosti potencialno toksičnih kovin (PTE) kot so Pb, Zn, Cu, As in Cd ter tudi obsežno kritično onesnaženo območje, ki obsega več kot 130 km2 (Šajn et al, 2011).

Razen ocene ogroženosti in tveganja zaradi čezmejnega vpliva PTE je cilj projekta razviti usklajen raziskovalni pristop, ki vključuje strokovnjake, aktivne v različnih panogah in posledično velik sinergijski učinek. Skupni rezultati bodo predstavljali pomemben prispevek k oceni regionalnega tveganja vpliva PTE in njihovo dinamiko v prehranjevalni verigi in potencialne ogroženosti naravnih obvodnih habitatov in mokrišč.

Rezultati projekta bodo pomembni za dopolnitev poznavanja kompleksnosti kemične sestave drugotnih materialov, oceno naravnega stanja in antropogeno povzročenih sprememb, za določitev njihove kemične soodvisnosti. Novi podatki o kemični obremenitvi okolja bodo pomembni za kmetijstvo, gozdarstvo, načrtovanje rabe prostora, vpliva na zdravje ljudi in zlasti za potrebe načrtovanja sonaravnega trajnostnega razvoja in s tem k splošnemu razvoju Slovenije in širše regije. Projektne aktivnosti bodo pripomogle k promociji države, dostopanju do tujih znanj, vzgoji in izobraževanju kadrov in so tudi usklajene z razvojno politiko države (Raziskovalna in inovacijska strategija Slovenije 2011 – 2020).

ISKANJE