Geologija Krasa

Bogdan Jurkovšek, Blanka Cvetko Tešović, Tea Kolar-Jurkovšek

2013, 21 x 30 cm

Cena: 33,00 EUR
(stroški pošiljanja so vključeni v ceno)

Monografija Geologija Krasa obravnava ozemlje matičnega Krasa, ki zaseda med kraškimi regijami v svetu prav posebno mesto, saj je po njegovem imenu nastal znanstveni izraz karst (kras).

Knjiga vsebuje bogat slikovni material golic kamnin, kamnolomov, kamninskih preparatov, fosilov ter nekaterih arhitekturnih značilnosti Krasa. Poleg posodobljene geološke karte, je v njej predstavljeno več tematskih kart, ki obravnavajo tektoniko, mineralne surovine in paleogeografske razmere okolja, v katerem so kamnine Krasa nastajale itd.

V uvodnih poglavjih je podrobno obravnavana zgodovina geoloških raziskav na Krasu, nato pa se bralec seznani z velikimi biološkimi in geološkimi spremembami v zgodovini Zemlje od velikega permsko-triasnega izumiranja do ponovnega razcveta življenja v začetku srednjega zemeljskega veka do padca asteroida ob koncu krede, ki je usmeril evolucijo živega sveta proti sedanjosti. Vzporedno je razloženo gibanje litosferskih plošč vse do končnega razpada nadceline Pangee na posamezne kontinente in njihova pot proti današnjim legam.

Geologija Krasa spada med temeljna znanstvena dela z veliko uporabno vrednostjo in je v celoti prevedena v angleški jezik. Večji format knjige z 48 dvostranskimi tablami, na katerih so predstavljene vse najpomembnejše kraške formacije, bo zagotovo dobrodošel pripomoček tako strokovnjakom, šolajoči mladini, kakor tudi tistim, ki žele geologijo Krasa spoznati le informativno. Knjiga ponuja izhodišča za ponovni razmislek o geološki dediščini Krasa, njenem ovrednotenju in zaščiti.

ISBN 978-961-6498-42-5

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.