FRAME

Naslov Ocena in napoved evropskih potreb po strateških mineralnih surovinah
Povezava na spletno stran projekta FRAME
Program GeoERA
Trajanje projekta 06/2018 – 10/2021
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Evropska unija je leta 2011 prvič objavila seznam t. i. kritičnih mineralnih surovin. Presodila je, da zaradi nihanja cen na blagovnih borzah, odvisnosti od njihove preskrbe iz peščice držav in politično-ekonomske nestabilnosti nekaterih glavnih proizvajalk obstaja veliko tveganje, da bo njihova preskrba v naslednjih letih za potrebe evropskega gospodarstva premajhna ali preveč nezanesljiva. Seznam kritičnih mineralnih surovin trenutno obsega kar 27 mineralnih surovin.

Odvisnost od zunanje preskrbe z mineralnimi surovinami se lahko zmanjša z recikliranjem in ponovno predelavo komunalnih, industrijskih in rudarskih odpadkov, vendar pa to ne more zagotoviti popolnega in trajnostnega nadomestila. Del mineralnih surovin bo vedno treba pridobivati iz primarnih nahajališč. Ker uvoz ne zagotavlja zanesljivosti preskrbe, je treba spodbuditi njihovo izkoriščanje znotraj članic Evropske unije. Pri tem so potrebne nove tehnologije za izkoriščanje globokih nahajališč, ekonomska predelava siromašnih rud in zmanjšanje količine rudarskih odpadkov z recikliranjem.

Znotraj projekta FRAME (Forecasting and Assessing Europe’s Strategic Raw Materials Needs – Ocena in napoved evropskih potreb po strateških mineralnih surovinah) bo konzorcij 19 partnerjev, v katerega je vključen tudi GeoZS, raziskoval potencial evropskih držav za preskrbo s kritičnimi in strateškimi mineralnimi surovinami. Z zbiranjem podatkov o kemijski sestavi evropskih rudišč in rudnih pojavov se bo nadgradilo pomanjkljivo znanje o vsebnostih in pojavljanju kritičnih mineralnih surovin, ki jih mnogokrat najdemo kot primesi v drugih rudah. V preteklosti so bile pri izkoriščanju glavnih rudnih mineralov vsebnosti slednih prvin (primesi) pogosto zanemarjene pri raziskavah in tudi pri izkoriščanju. V kombinaciji s podatki o geološki in tektonski zgradbi rudonosnih območij se bodo določila območja z največjim potencialom za raziskave in izkoriščanje strateških mineralnih surovin. Eden izmed glavnih rezultatov projekta bo tudi metalogenetska karta Evrope ter dopolnitev in razširitev obstoječih podatkovnih baz o nahajališčih mineralnih surovin. Velik poudarek bo tudi na preučevanju nekdanjih, že zaprtih rudnikov in na potencialu sekundarnih mineralnih surovin, predvsem rudarskih odpadkov, ki so lahko zelo pomemben vir kritičnih mineralnih surovin. Rezultati projekta bodo pomembno vodilo pri oblikovanju nadaljnje evropske politike pri oskrbi s kritičnimi mineralnimi surovinami.