SIMONA

Naslov Informacijski sistem za spremljanje in ocenjevanje kakovosti sedimentov kot podpora transnacionalnemu sodelovanju za skupno upravljanje z vodami na območju porečja Donave
Povezava na spletno stran projekta SIMONA
Program Interreg Danube Transnational Programme
Trajanje projekta 06/2018 – 05/2021
Vloga GeoZS v projektu Vodilni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

SIMONA je evropski projekt v okviru programa Interreg Danube in je sofinanciran s strani Evropske Unije. V projektu sodeluje 11 ERDF, 4 IPA, 2 ENI in 12 ASP partnerjev, ki predstavljajo nacionalne geološke zavode, inštitute, univerze in raziskovalne centre.

Onesnaženost usedlin je obstoječa težava v porečju reke Donave. Zakonodaja EU (2013/39/Direktiva EU in njene prejšnje različice) predpisuje spremljanje kakovosti usedlin in analizo trendov, kar zadeva sprejetje ukrepov za zagotovitev, da se koncentracije nevarnih snovi (HS) bistveno ne povečajo v sedimentih in/ ali ustreznih živih organizmih. Zato se bo projekt Simona odzval na sedanje povpraševanje po učinkovitih in primerljivih meritvah in ocenjevanju kakovosti usedlin v površinskih vodah v DRB, z zagotavljanjem podpore nadnacionalnemu sodelovanju za skupno DRB gospodarjenje z vodami.

Takojšnja in srednjeročna prednost projekta bo pregledna metoda, ki jo podpira Simona - orodje za spremljanje kakovosti usedlin, ki bo spodbujalo sodelovanje v nadnacionalnem upravljanju z vodami. Projekt je dolgotrajen in pravočasen odziv na zahtevno povpraševanja po učinkoviti uporabi ocene kakovosti usedlin za naslednjo RBMP, ki zapade v letu 2021.


Brošura