MEDSALT

Naslov Uncovering the Mediterranean salt giant
Povezava na spletno stran projekta MEDSALT
Program European Cooperation in Science and Techonology (COST)
Trajanje projekta 03/2016 – 03/2020
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Namen MEDSALTa je ustvariti novo znanstveno mrežo, ki bo obravnavala vzroke, čas, mehanizme nastanka in posledice največjega in najmlajšega solnega velikana na Zemlji tako na lokalni kot na planetarni ravni: zgornjemiocenske (mesinijske) plasti soli v Sredozemskem bazenu. To so 1,5 km debele plasti soli, ki so bile odložene na dnu Sredozemskega morja pred približno 5,5 milijoni let in so danes ohranjene globoko pod morskim dnom. Izvor sredozemskega solnega velikana je povezan z edinstvenim dogodkom v geološki zgodovini sredozemske regije, pogosto imenovanim mesinijska kriza slanosti.

To medsektorsko in mednarodno sodelovanje bo obsegalo kritično število tako izkušenih raziskovalcev kot tistih na začetku kariere iz Evrope in širše. Cilj bo dosežen s povečanjem zmogljivosti, mobilnostjo raziskovalcev, razvojem veščin, izmenjavo znanja in mreženjem.

Raziskave edinstvenega solnega velikana so meddisciplinarne in zajemajo področja geologije, geofizike, geokemije, mikrobiologije in paleoklimatologije. Predstavljajo priložnost za znanstveno skupnost, da cilje, podatke, strokovno znanje in orodja deli z industrijskim sektorjem, saj obstaja velik interes za raziskovanje nafte in plina ter posledične nevarnosti, vezane na sredozemska globoka nahajališča soli.

Pričakovani znanstveni vpliv te COST akcije bo presegal zgolj razumevanje sredozemske krize slanosti:

  1. Ta COST akcija bo omogočila priložnosti za nadaljnji razvoj našega znanja o nastanku kamene soli, deformacijah in z njimi povezanih sistemih ogljikovodikov. Projekt bo omogočil izmenjavo znanja, tehnologij in strokovnih izkušenj med različnimi raziskovalnimi skupinami/skupnostmi in z industrijo, ki danes hitro napreduje v smeri globokega raziskovanja pod solnimi plastmi v Sredozemskem bazenu.
  2. Vzorčenje in analiza vzorcev solnega velikana bo omogočila raziskavo potencialov tega geološkega okolja za spodbujanje globokomorskih združb mikrobov in virusov. Ta prvostopenjska raziskava ima potencial, da prinese rezultate, pomembne za uporabo v industriji, kot so razumevanje mikrobnih procesov, ki vodijo do nastanka vodikovega sulfida (H2S), kateri predstavlja veliko nevarnost za vrtalno industrijo.
  3. Študija deformacije soli bo prispevala k razumevanju geološko pogojenih podmorskih nevarnosti v sredozemski regiji (potresi, podmorski plazovi, cunamiji, emisije plinov).