Geološka karta Slovenije 1 : 1.000.000

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Geološka karta Slovenije v merilu 1 : 1 milijon je natisnjena v formatu A4. Osnova za karto je bila interaktivna spletna karta v merilu 1 : 1 milijon, izdelana v okviru mednarodnega projekta OneGeology Europe in dostopna na geoportalu http://onegeology-europe.brgm.fr/geoportal. Temelji na Geološki karti Slovenije 1 : 250.000 (Buser, 2009), dopolnjeni s podatki iz arhiva GeoZS in z novimi terenskimi podatki avtorjev. Kamnine Slovenije so razvrščene v 26 enot po nekoliko drugačnem konceptu od standardnega. Posamezna enota vključuje kamnine, ki so nastale v določenem geotektonskem obdobju in nanj vezanem sedimentacijskem prostoru. Kamnine niso navedene poimensko, je pa zaradi take zasnove iz karte lažje razbrati geološki razvoj slovenskega ozemlja. Tektonika je prikazana s pomembnimi prelomnicami in večjimi narivi.

Digitalna grafična obdelava daje karti mnogostransko uporabnost. Zaradi primernega standardnega formata je karta uporabna za vključitev v različne atlase, publikacije in predstavitve. Besedilo je dvojezično, zato je primerna tudi za predstavitev tujim geološkim strokovnjakom. Izid karte je omogočila ARRS v okviru raziskovalnega programa Regionalna geologija.

Karto je v polni ločljivosti mogoče prenesti s spleta v formatu PDF, brezplačen natisnjen izvod pa je mogoče prevzeti v knjižnici Geološkega Zavoda Slovenije.