InGeoCloudS

Naslov INspired GEOdata CLOUD Services
Povezava na spletno stran projekta InGeoCloudS
Program Program sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR), Okvirni program konkurenčnost in inovacije 2007 - 2013
Trajanje projekta 02/2012 – 07/2014
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Jasna Šinigoj, Martin Podboj

Cilj projekta INspired GEOdata CLOUD Services (InGeoCLOUDS) je prikazati izvedljivost infrastrukture v oblaku, skupaj z potrebnimi storitvami za zagotavljanje nemotenega dostopa do geoprostorskih informacij javnega sektorja. Ta vrsta informacij ima zanimive lastnosti, kot so velikost razpoložljivih podatkov, obstoječih meta popisov (v skladu z evropsko direktivo INSPIRE) in trenutno razpoložljivost povezanih storitev, ki se jih lahko premakne v oblak.

Poleg osnovnih storitev v oblaku projekt namerava zgraditi tudi bolj inteligentne storitve z uporabo in povezavo podatkov nemoteno vgrajenih v oblaku. Na podlagi pridobljenih izkušenj, bo projekt zagotovil smernice za podporo partnerjev in drugih interesnih skupin javnega sektorja pri njihovih prizadevanjih, da se premakne več svojih storitev in podatkov v oblak. Določili bomo potrebne zahteve infrastrukture, ki bo izbrana kot gostitelj, zahteve za storitve ter o možnih prednostih in slabostih prenosa javnih geopodatkov v računalništvo v oblaku.